Thursday, July 30, 2009

Perginya Seorang Pejuang. Al Fatihah Buat YB Dato' Hamdan Abd RahmanPulau Pinang kehilangan seorang lagi pejuang rakyat menjelang detik Himpunan 100,000 pada 1 Ogos bagi membantah akta zalim ISA dari terus mencengkam, menghimpit dan menghantui aliran kebangkitan rakyat dalam menuntut keadilan.

Berita sedih yang diterima seawal pagi Jumaat, 31 Julai pastinya mengundang pelbagai spekulasi. Apa rancangan jahat BN seterusnya untuk rakyat di Pengkalan Pasir. Mereka hampir menang di Manek Urai setelah menyogok dan mengasak pengudi MU dari sudut kehidupan dunia. Dari sekecil-kecil isu; sehinggalah kepada pembinaan jambatan sumuanya mengunndang seribu kepayahan pengundi untuk membuat keputusan. Seolah-olah jambatan itulah yang akan menghubungkan MU dengan akhirat...

Alhamdulillah rakyat Kelantan terus berpegang kepada kebijaksanaan. Jambatan mereka mahu tapi Tok Guru mereka tak tolak. Mereka bersorong tarik dengan BN. Bukan mereka tolak Abe Uji, tapi mereka mahu Timbalan Perdana Menteri tak lari meninggalkan janji-janjinya kepada MU. Biarlah jambatan itu menjadi penanda aras kepada benarnya kata-kata seorang TPM yang berkampung di MU di zaman One Malaysia.

Soalnya kalau jambatan itu kelak menjadi kenyataan apakah pengundi MU akan berubah angin.....

Saya yakin jambatan itu memang suatu keperluan. Biarlah dengan siapnya jambatan itu nanti ianya akan membuka ruang pertembungan di pentas dan laluan yang sama rata... MU akan mempersaksikan bahawa habuan dunia tidak sekali-kali akan menggadaikan maruah dan harga diri mereka untuk menukar sesuatu yang menjadi pegangan mereka. Rakyat Kelantan ditarbiyah oleh Tok Guru, bukan terdidik dengan trend Anuar Musa, Awang Adek dan Mustapha Muhammad.

Saya bertambah yakin bahawa Kelantan Sebagai Universiti Politik Terbuka akan mengajar bagaimana untuk berpolitik secara matang. Dan , pengundi Permatang Pasir akan menjadikan laluan mereka sebagai pengkalan ke dua untuk diuji.

Al Fatihah buat YB Dato' Hamdan. Semuga Allah menganugerakkan syurga buat almarhum dan kesabaran yang berpanjangan buat seluruh anggota keluarganya.

Dr. Asri : Majlis Fatwa & ISA

Sunday, July 26, 2009

Himpunan Khas Bekas Pelajar & Guru Institiut Berakan / Maahad Tahfiz Wal Tarbiyyah Kuala Terengganu

Tetamu Undangan :
YB Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang
Mursyid Maahad Tahfiz Wal Tarbiyyah, Darul Iman

Tarikh : 09 Ogos 2009 ( Ahad )
Masa : 03.00 - 06.00 petang
Tempat : Markaz Tarbiyyah PAS Pusat
Taman Melewar, Kuala Lumpur

Untuk Maklumat Lanjut, Sila Hubungi :
Pejabat MTT : 09-6669550
Ustaz Mohd Saiful Ambia' (Pengarah) : 019-922 9158
Ustaz Muzaihar Kamal : 017- 412 0225
Ustaz Awang Embong : 019-928 4609

" Semua Bekas Pelajar & Guru IB/MTT DiJemput Hadir "