Tuesday, April 14, 2009

Dulu Kerajaan Mahathir Kini Kerajaan MahaJib... Malaysiakini

Dah lama dah.... Aii, betoi ke ni...
Den dah kato... Ponipu!!!

Kerajaan MahaJib Konfem Cap AyamZaman sudah berubah tapi UMNO tetap ditakuk lama...

Najib kena lucutkan jawatan KM Melaka... Malaysiakini.


Kes Naib Presiden UMNO, Ali Rustam sehingga kini masih belum menampakkan respon PM yang baru. Seperti kata mantan PM, Tun Dr M bahawa beliau bangga dengan kabinet Najib yang dianggap cuba memperlihatkan keazamannya membentuk anggota kabinet yang bersih dari rasuah. Penyenaraian tanpa terpahat nama Khairy Jamaluddin, anak jantan yang menang dalam pertembungan kerusi Ketua Pergerakan Pemuda UMNO; sekaligus menggerhanakan karier politik anak Toyo dan anak Mahathir seolah-olah isyarat Najib terhadap para pengamal rasuah dan para perasuah.

Isunya ; Benarkah Najib anti rasuah....

Syor yang dikemukakan oleh Lembaga Disiplin UMNO yang melarang keras Ali Rustam bertanding sebarang jawatan dalam haraki kepimpinan UMNO dipatuhi dengan taat sebelum pemilihan UMNO. Soalnya kenapa kes itu terbiar membusuk begitu sahaja. Najib sewajarnya bertindak tegas. Mengotakan janjinya untuk mendahulukan rakyat. Tidakkah maruah rakyat Melaka lebih mahal dari seorang yang terpalit pertuduhan rasuah.

Atau sememangnya Ali menunggu isyarat seseorang untuk mencabar keesahan keputusan Lembaga Disiplin UMNO sekali gus membuka ruang tempur baru bersama penjawat kerusi Timbalan Presiden yang khabarnya tidak begitu digemari sehingga diberi kementerian yang kurang popular...

Bubarkan DUN Terengganu & Perak Untuk Stabilkan Pergolakan.


Pemboikotan 10 ADUN Barisan Nasional dari menghadiri sidang DUN meletakkan polimik politik Terengganu bakal kembali memuncak. Kunjungan rombongan ADUN tersebut yang diketuai oleh orang kuat Idris Jusoh iaitu Rosul Wahid ke Putrajaya bagi melaporkan situasi sokongan berbelah bagi terhadap Menteri Besar yang diperkenankan oleh Istana Terengganu pastinya berpakej durhaka. Sukar diramalkan bagaimana penyelesaian yang bakal terlaksana. Protes yang dinyatakan oleh Setiausaha Kelab Penyokong Kerajaan BN Terengganu, Alias Abdullah terhadap perlantikan ketua Wanita Umno bahagian Dungun, Zainon Abu Bakar sebagai senator yang mewakili Terengganu juga menggambarkan hilangnya penghormatan dan ketaatan terhadap MB. Yang pasti Ahmad Said kini berdepan keadaan sukar bagi kali ke dua.

Berbeda situasinya dengan kemenangan majoriti berganda YAB Nizar di Bukit Gantang yang disifatkan sebagai referendum rakyat terhadap kepimpinan Najib, Mahyuddin & Zambry sekaligus mengesahkan kehendak rakyat bahawa kemelut yang melanda Perak juga harus dikembalikan kepada pengundi.

Jelas, terang lagi bersuluh bahawa kes dan krisis di dua negeri ini harus ditangani secara bijaksana. Jika keputusan Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu dan Bukit Gantang dijadikan ukuran maka pembubaran DUN Terengganu & Perak adalah jalan penyelesaian terbaik yang ada.

Saya fikir slogan Dari Rakyat, Untuk Rakyat, Kepada Rakyat tajaan UMNO/BN harus diterjemahkan di peti undi. Mengapa takut untuk berdepan dengan rakyat jika kita yakin rakyat berada di belakang kita...