Wednesday, March 24, 2010

Pejuang Yang Diuji...


'Permulaan Bagi Sebuah Kebangkitan'


Sekali terpenjara, buka bererti ianya titik permulaan bagi mengakhiri episod sebuah perjuangan. Namun kelibat 'pesalah-pesalah' yang dizalimi inilah yang akan menyemarakkan lagi teman-teman diluar sana.

Ayuh, jika ANAK sudah mula digeruni; ertinya kita sudah mula dikhuatiri. Peneroka yang sentiasa diperah keringatnya oleh penguasa-penguasa Felda sebenarnya dimonitor oleh tangan-tangan ghaib yang berlegar di Puterajaya.

Mereka bertindak ganas dengan mencengkam setiap urat nadi yang boleh mereka pergunakan. Rakyat bagaikan hamba yang saban hari menangisi dan memohon simpati tuan-tuannya.

Soalnya , sampai bila ? Kita punya kekuatan yang besar jika dihimpun dan disatukan. Bukan sahaja warga pendidik yang mampu merobek kekuatan bahtera jahiliah ini, tetapi warga peneroka juga boleh menjayakannya.

Biarlah mereka terus membadai, namun tidak salah untuk sesiapa mengingatkan mereka tentang suara keramat yang ada pada kita. Seorang yang didakwa, seratus lagi akan bangkit bersuara...

Tahniah buat al akh Mazlan Aliman. Ianya suatu permulaan untuk satu kebangkitan.


Sunday, March 21, 2010

Stadium Runtuh Bakal Menggerhanakan 'Penciptanya'...


Secara berfakta, berdalil dan berasas kenyataan MB Terengganu bahawa "Semua pihak yang terbabit dalam projek SSMZA bawa masalah" agak menarik kerana ianya hasil siasatan bebas yang dilakukan bagi menyiasat punca runtuhnya Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZA).

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, mengumumkan laporan itu selepas Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) pada mesyuaratnya baru-baru ini meneliti dan mengklasifikasikan semula laporan siasatan bebas (IC) setebal 60 muka kejadian itu daripada sulit kepada umum.

Sebagai menyahut seruan PM 1Malaysia, Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan, MB Terengganu digesa agar mempermudahkan rakyat untuk mengetahui siapakah pihak yang dimaksudkan dalam laporan tersebut. Kita yakin tidak semua rakyat mampu memiliki laporan setebal 60 mukasurat yang akan membongkarkan isu ketelusan dan akauntebiliti di mana kos pembinaannya mencecah RM292 juta tetapi hanya mampu digunakan dalam tempuh sekitar setahun.

Rakyat berhak untuk melihat senarai tersebut didedahkan.