Thursday, April 15, 2010

Hulu Selangor : Hadiahkan Penyapu Untuk UMNO

Dulu UMNO berkuasa...
Dulu UMNO bagi penyapu untuk rakyat....
Dulu dia hina pegawai....
Dulu dia fikir dia hebat...

Sekarang UMNO dah hilang kuasa...
Sekarang UMNO dihina rakyat...
Sekarang UMNO dah tak punya suara...
Tapi masih sombong, masih rasa dia berkuasa...

Hoi UMNO.... Dulu Lain..... Sekarang Lain...


Jom, kita pakat bagi penyapu kepada UMNO.
Jom Jom Jom, Jom Heboh Heboh...

Wednesday, April 14, 2010

Tolak Palanivel = Tolak Samy = Tolak MIC = Konfem Tolak BN


MIC Adakan Mesyuarat Tergempar Malam Ini

PETALING JAYA: Ekoran desas-desus kemungkinan pemimpin pilihan MIC tidak dipilih sebagai calon yang akan mewakili Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, parti itu akan mengadakan mesyuarat tergempar jawatankuasa kerja pusat (CWC) malam ini.

Ketua Penerangan MIC, P. Kamalanathan berkata, pada mesyuarat tersebut MIC akan membuat keputusan penting mengenai pendirian sebenar parti itu mengenai pemilihan calon terbaik pada pilihan raya yang bakal diadakan 25 April ini.

"Malam ini Presiden parti akan buat keputusan mengenai pendirian parti, keputusan malam ini melambangkan hasrat dan keinginan sebenar MIC," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Ketika kurang 24 jam BN akan mengumumkan calonnya, cakap-cakap kuat mengatakan bahawa parti itu akan mempertaruhkan Timbalan Ketua Pemuda MIC Pusat, V. Mugilan sebagai calon.

Ini bererti kepimpinan tertinggi BN menolak Timbalan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel yang dicadangkan parti itu.

Mesyuarat tergempar itu akan dipengerusikan oleh Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu pada pukul 10 malam ini di Ibu Pejabat MIC.

Menurut Kamalanathan, parti itu mahu melihat wakil pilihan MIC sendiri dan bukannya proksi mana-mana parti komponen BN termasuk Umno untuk bertanding pada pilihan raya kecil berkenaan.

"Walaupun desas-desus berkenaan tidak semestinya 100 peratus benar, tapi kami menerima banyak rungutan daripada akar umbi.

"Kebanyakan mereka mahu calon yang dipilih oleh MIC sendiri bertanding dan bukannya calon pilihan Umno," katanya.

Jelas beliau, memandangkan BN bersetuju memberi peluang kepada MIC bertanding pada pilihan raya Parlimen Hulu Selangor, maka parti itu juga berhak menamakan calon pilihan mereka untuk bertanding.

"MIC diberi tanggungjawab ini (bertanding), maka wajib diberikan peluang untuk MIC memilih calon sendiri," katanya.

Ditanya sama ada parti itu masih mempunyai masa untuk 'melobi' agar calon pilihan mereka dipilih sebagai calon, beliau berkata: "Selagi BN belum umumkan secara rasmi, selagi itu kita mempunyai masa untuk melobi dan tetapkan pendirian."

Tuesday, April 13, 2010

Anwar: Zaid seorang istimewa..

Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan pemilihan Datuk Zaid Ibrahim (gambar) sebagai calon pilihan raya kecil Hulu Selangor sebagai satu keputusan tepat kerana beliau “seorang yang istimewa.”

“Zaid adalah seorang yang istimewa kerana belum ada dalam sejarah negara seorang menteri sanggup berhenti kerana hendak pertahankan hak rakyat,” kata Anwar, Ketua Umum Pakatan Rakyat malam tadi.

“Zaid ini degil pertahankan prinsip... beliau tidak boleh terima bila kerajaan guna undang-undang rakus tindas rakyat. Beliau kata ‘enough is enough, here’s my resignation letter’.

“Hari dia letak jawatan hari yang sama juga saya adakan pertemuan sulit dengan dia.

“Saya kagum beliau tunjuk semangat korban untuk rakyat,” kata Anwar ketika mengumumkan Zaid sebagai calon PKR di hadapan lebih 5,000 penyokong di Dewan Serbaguna Serendah.

Anwar yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, Zaid mampu memberi khidmat jauh lebih baik kepada rakyat khususnya di Hulu Selangor.

“Beliau (Zaid) ada beritahu sama ada dipilih atau tidak beliau tetap akan berkempen untuk parti.

“Beliau adalah seorang peguam dan sudah 30 tahun menetap di Selangor, jadi semua masalah yang dihadapi rakyat beliau tahu.

“Jadi saya pasti beliau akan memberikan khidmat lebih baik kepada rakyat,” katanya.

Zaid, 59, merupakan anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR.

“Selain itu, bila Umno mengetahui kita akan calonkan Zaid mereka adakan mesyuarat tergempar petang tadi.

“Saya tidak kira Palanivel atau orang lain yang akan menjadi calon Umno-BN, yang penting kita akan pertahankan semangat juang untuk membawa perubahan.

“Zaid akan mewakili semua masyarakat Melayu, Cina, India dan Orang Asal di Hulu Selangor,” kata Anwar memperkenalkan Zaid.

Turut hadir Majlis Pengumuman Calon Pakatan Rakyat ialah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Naib Presiden DAP, Dr Tan Seng Giaw.

Zaid dalam ucapan sulungnya selepas diumumkan sebagai calon PR berkata, beliau amat memahami masalah yang dihadapi rakyat Selangor.

“Saya bersyukur diberi kepercayaan menjadi calon bagi PR dan saya terharu kerana saya tahu saya ahli parti yang baru tetapi inilah pengorbanan kawan-kawan di Hulu Selangor, kepimpinan PR Selangor dan pucuk pimpinan PKR yang beri peluang kepada saya.

“Saya rakamkan penghargaan kepada mereka dan saya terima amanah ini dengan penuh kesedaran dan keinsafan.

“Beban yang dipikul oleh pimpinan adalah berat saya mahu sama-sama pikul beban itu supaya kerajaan yang zalim ini kita atasi.

Tambahnya, beliau bukan orang luar kerana sudah bermastautin lama di Selangor dan tahu masalah yang dihadapi penduduk Selangor dan Hulu Selangor.

“Negara kita kaya tapi kerana tamak tidak cukup untuk rakyat. Dengan sokongan rakyat saya boleh jadi suara di Hulu Selangor,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Pilihan Raya PKR Fuziah Salleh pula menyifatkan Zaid adalah calon terbaik untuk pilihan raya kecil ini.

“Walaupun ramai calon yang berkebolehan dan berbakat, kami akan mencalonkan apa yang terbaik untuk rakyat dan Zaid merupakan pilihan terbaik kami,” kata Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan.

“Keputusan memilih Datuk Zaid Ibrahim sebagai calon pilihan raya kecil ini adalah sebulat suara dari PKR,” kata Rodziah Ismail, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi Selangor.

Rodziah juga berkata, PKR amat yakin yang pilihan raya kecil ini dimenangi mereka.

“Kami ada mendengar keluhan rakyat yang sepanjang pentadbiran BN , tiada perubahan yang dilakukan.

“Jadi, kami yakin PKR bukan sahaja memperjuangkan hak untuk satu kaum, tetapi untuk setiap penduduk di sini tanpa melihat bangsa dan kulit,” katanya.