Thursday, September 10, 2009

Kehebatan Ahmad Said Dalam Gelora Politik Terengganu

Jarang berlaku dalam sejarah UMNO, seorang MB tidak dihormati oleh parti. Pernah berlaku bagaimana seorang Ketua Menteri dituduh dengan skandal yang mengaibkan, yang bukan sahaja memalukan dirinya tetapi menjatuhkan imej partinya ke tahap yang tidak dipandang oleh manusia. Namun partinya tetap menghormatinya. Biarpun beliau terpaksa bertapa buat seketika, namun kempen agresifnya telah menyenaraikan kembali dirinya bersama tokoh-tokoh lain yang 'dianggap bersih' di kerusi Majlis Tertinggi UMNO.
Berbeza benar sikap UMNO terhadap MB Terengganu yang dianggap kontroversi itu. Kontroversinya timbul kerana UMNO menciptanya. Semua orang tahu dia lahir dalam skima tarbiyah UMNO. Dia membentuk kehidupan peribadinya, personaliti dan imejnya, akhlak dan sahsiahnya sebijik apa yang dibentukkan kepadanya oleh UMNO. Dia bukan menderhaka kepada UMNO. Mungkin dia adalah sebahagian daripada insan yang berhasrat untuk sehidup dan semati dengan UMNO. Mungkin dia juga mahu biarlah bendera UMNO yang akan membaluti jasadnya kelak.

Kerenahnya sewaktu menghamburkan kata-kata kesat kepada YB Wakaf Mempelam tidak mungkin terpadam dari ingatan rakyat. Dia mencarut sakan dengan sokongan dan support yang kuat dari teman-teman exconya di zaman empayer pemerintahan Idris Jusoh sebagai MB. YB Rosul yang konfem tidak maksum itu jelas tersenyum gembira dengan hujahan bodoh YB Kijal sewaktu menghalakan amukannya ke arah tokoh muda PAS itu. Tidak cukup dengan sekadar kata-kata, ajakan bertumbuk menjadikan dia lebih popular berbanding exco-exco yang lain.

Kehebatan, keberanian dan komitmennya itulah barangkali meletakkan dia setaraf dengan tokoh-tokoh pemimpin besar UMNO Terengganu yang lain. Ya, dia setaraf dengan Dato' Seri Idris Jusoh dan setaraf dengan Tan Sri Wan Mohktar kerana dia mendaki prestasinya dengan wajah UMNO yang tulin. Yang pasti dia tidak setaraf dan tidak sama dengan Presiden PAS yang pernah dinobatkan sebagai MB Terengganu. Perbezaannya kerana ketua PAS itu berwajah seorang Qiadah yang lahir melalui skima tarbiyah yang jauh berbeza dengannya. Apapun dalam nilaian 'pihak atasan', mungkin dia lebih hebat dan gah jika dibandingkan dengan Idris Jusoh yang ditolak penyambungan kontraknya di Wisma Darul Iman.

Dia kini sedang memerhatikan secara teliti dan fokus untuk mengenalpasti siapa teman dan siapa musuhnya dalam DUN Terengganu yang separti dengannya. Dalam masa dia dihamun, disindir, diejek, dipersenda dan dipandang hina oleh rakan-rakan partinya, dia lebih cenderung untuk diam membisu. Dia tahu kekuatan yang ada pada dirinya dalam kedudukannya sebagai MB. Tabiat buruk dan keji YB-YB UMNO dalam persidangan DUN yang seringkali mencemarkan imejnya dan imej partinya lantaran kegagalan mereka untuk bertindak mewakili suara rakyat, sikap yang tidak responsif, malas menghadiri sidang dan tidak patriotik perlu disenaraihitamkan segera oleh MB bertaraf Timbalan Pengerusi Perhubungan Negeri itu yang diperlecehkan UMNO pimpinan Najib.

Jelas, dia seorang yang berperinsip. Biarpun perinsipnya kabur, sekabur wajah UMNO di mata rakyat, namun dia masih mampu bertahan. Membujur lalu melintang patah. Biar patah kaki dihinjak, namun hatinya tetap bersama rakyat. Di saat dirinya diserang dari segenap penjuru kehidupan, dia tabah mencari teman. Dia mula belajar kehidupan berpolitik ; musuh dan kawan tidak selamanya bertahan... Sekali air bah sekali pantai berubah. Bila berarak awan mendung, langit pasti akan kembali cerah.

Tidak sukar untuk dirinya memahat sejarah mencipta tamadun dalam karekter seorang pejuang rakyat kerana Allah Maha Berkuasa menjernihkan kekeruhan kelodak yang bergelora dengan siraman cahaya hidayatNya. Pastinya dia akan lebih dekat kepada Allah di saat dia menghampiri para ulamak...

Wednesday, September 9, 2009

Poluang Orang Nogoro Sombilan Ajar BN

Den pikir inilah masonya rakyat Nogori Sombilan robut poluang untuk ajar pomimpin-pomimpin BN supayo tau camno nak hormat kek rakyat. Udah sokian lamo kito mintak supayo moreko borubah, tapi nampak gayonya moreko dogil. Buek habih boreh jo...

Nah, sokaranglah masonyo yang rakyat tunggu untuk bosuaro. Bilo rakyat dah mulo bocakap dongan pensil kek koteh undi tu, bak kato popatah : tok dapet den nak nolong lai..

Harap bona den nak tengok macamano muko Najib eh, muko Muhyiddin, muko Mat Assan, muko Dato' Iso Samad. Pendek kato muko-muko ni lah yang membobankan rakyat jolato...

Jom kito bongkeh BN....

Domikian luahan raso daripado wakil masyarakat Jempul, saudara Zakaria Amat yang juga
Naib Yang Di Pertua PAS Kawasan Jempol

Tuesday, September 8, 2009

Menanti Kelibat Najib Di Bagan Pinang...

Selepas BN kalah teruk di sepanjang pilihanraya kecil di lapan kawasan samada kerusi DUN atau pun parlimen, kini mereka terpaksa sekali lagi berhadapan dengan penghakiman rakyat. Berkedudukan 8-1, BN pastinya akan turun untuk memperbaiki reputasi malang sepanjang tahun. Mengikut rekod yang ada, Najib jarang turun ke setiap PRK lantaran kebimbangan suara rakyat yang seringkali menghimpit kehadirannya dengan sapaan manja mereka.... Altan 2 Ya.

Namun, PRK Bagan Pinang ni mungkin berbeza daripada biasa. Bak kata adinda saya As Syeikh Wan Anuar Al Besuti, uniknya kali ini kerana angka 9 yang ada. Bayangkan ianya PRK ke 9, berlaku pada bulan 9, tahun 2009 dan berlaku di Negeri 9. Cuma harapannya, jangan ada sampai 9 orang calon udah....

Seperti yang dinyatakan, Najib mungkin beranggapan ianya kawasan selamat bagi BN. Menang dengan majoriti 2,333 pada PRU ke 12. Baru sekitar setahun setengah yang lalu. Tambahan pula Negeri Sembilan dianggap kubu BN yang selamat selepas Sabah, Sarawak dan Johor.

Namun ianya fakta sebelum PRU ke 12. Keadaannya sudah banyak berubah. BN bukan sahaja hilang banyak kerusi, bahkan mereka gagal menguasai 2/3 kerusi DUN. Lebih membimbangkan mereka lagi bila Pakatan Rakyat cuma memerlukan 3 kerusi sahaja lagi untuk memerintah. Ditambah dengan isu-isu yang muncul selepas PRU yang lalu yang banyak menyentuh soal hilangnya keyakinan rakyat terhadap kepimpinan BN.

Kemelut yang melanda BN bukan kecil. Krisis dalaman yang kini berada ditahap kritikal mampu menggoncang kedudukan BN. Bak kata Setiausaha Agung PAS, Dato' Mustapha Ali kejatuhan kerajaan LDP yang berkuasa di Jepun selama 54 tahun membayangkan kebimbangan BN yang memerintah negara selama 52 tahun.

Lantas, BN dijangka akan memaksimamkan urusniaga mereka di Bagan Pinang. Apa lagi senjata sulit yang mereka ada setelah mereka tewas dalam setiap PRK yang lalu. Mereka bukan bertempur dengan rakyat secara semborono, tetapi mereka menggunakan setiap bacaan pergerakan rakyat untuk ditewaskan. Apakah penggunaan jentera kerajaan sudah ditahap maksimum ; sebut saja : polisnya, SBnya, FRUnya, SPRnya, SPRMnya, JPNnya, sesetengah muftinya, JKRnya, JKKnya, Muhyiddinnya, Hishamuddinnya, Zahidnya... semua sudah digunapakai.

Kini yang belum dicubapakai ialah Najib. Biasalah bos akan turun diakhir episod. Menyingsing lengan melambangkan lagak keberanian, bersuara garau dengan jutaan peruntukan, menawarkan penyatuan lambang One Malaysia, menyantuni golongan tua bagai nak terberak, mengancam seteru bagai nak rak...

Apa yang pasti... Kelibat Najib pasti melintas di Bagan Pinang. Namun kita saksikan nanti kelibat siapa yang akan membayanginya.... Dan siapakah yang akan setia mengekorinya....

5,000 Undi Pos Di Bagan Pinang.

Lebih kurang 5000 undi pos tentera di Bagan Pinang perlu tuntut hak mereka. Banyak peralatan usang yang digunakan yang membahayakan nyawa para pejuang tanahair kita.

Antaranya kenderaan perisai Condor yang berusia lebih 20 tahun yang tidak sesuai digunakan pada zaman ini. Ini diakui sendiri oleh Panglima Tentera Darat.

Kerajaan menangguhkan penggantian Condor ini atas alasan kekurangan dana. Sedangkan Condor adalah pengangkutan yang paling penting dan terbanyak dalam tentera.

Condor pula dikatakan semakin tidak sesuai dalam peperangan moden hari ini disebabkan perisai kenderaan itu agak nipis dan gagal mengekang tembakan dari roket seperti yang pernah berlaku semasa peristiwa di Pasar Bakaara, Somalia, pada Oktober 1993, apabila beberapa buah kereta perisai Condor Malaysia musnah dan seorang pemandunya terbunuh. (Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin)

Begitu juga jaket kalis peluru yang tidak sesuai digunakan oleh anggota tentera kita. Bangkitlah anggota tentera di Bagan Pinang tuntut hak anda untuk mempertahankan diri sendiri ketika bertempur dengan peralatan yang terkini.