Thursday, August 6, 2009

Rakyat Menunggu UMNO Ditakqinkan...

Pilih kata-kata yang paling sesuai untuk dipadankan kepada UMNO ?
a) Undur UMNO Undur

b) UMNO di hujung tanduk

c) UMNO di jalan mati

d) Keranda UMNO Baru

e) Talqin untuk UMNO

f) UMNO tok paka gawa...

Wednesday, August 5, 2009

PRK : Standby di 3 DUN 1 Parlimen


Setelah melalui 6 pilihanraya kecil sejak pilihanraya umum ke 12 selesai kini persiapan perlu dilakukan untuk melengkapkan jadual kejatuhan kerajaan Barisan Nasional. PRK Parlimen Permatang Pauh, Kuala Terengganu dan Bukit Gantang serta DUN Bukit Selambau, Penanti dan Manek Urai, rakyat menjatuhkan hukuman mandatori kepada BN. Jika ukuran kekuatan BN di Batang Ai, Sarawak dijadikan cagaran bukti kekuatan mereka, pasti ianya satu bacaan pada skala rekta yang mengarut.

Apa yang pasti; kini giliran DUN Permatang Pasir pula menerima tetamu. Almarhum YB Datuk Hamdan yang mewakili mereka selama 3 penggal telah dipanggil pulang oleh Allah Azzawajalla. Dengan khidmat bakti dan pengorbanannya seluruh rakyat mendoakan agar tempat kembalinya adalah di syurga.

Sekonyong-konyong muncul pula berita tangkapan seorang ADUN dari Terengganu. Bersebelahan dengan kawasan DUN Menteri Besar yang ada. Buktinya agak ketara. Sejumlah wang dirampas. Kini dia dalam siasatan SPRM. Biar apa pun kemungkinannya SPRM diharap menjaga 'tetamunya' itu dengan baik. Jangan sampai tregedi Beng Hock berulang. Jagalah dia dengan baik. Yang pasti Kemasik harus bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan...

DUN Lenggeng, Negeri Sembilan juga sama. YBnya yang baru dipilih rakyat telah membuat onar dalam tempuh yang amat singkat. Hanya beberapa bulan setelah menang dia diserbu dan ditangkap oleh BPR. Walaupun cuba untuk lari, namun pecutanya tidak begitu baik. Dia kini menunggu dan membilang hari...

Dalam ketidakpastian itu, rakyat digemparkan pula dengan berita perlantikan Datuk Jamaluddin Jarjis sebagai Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat. Seorang yang dikatakan terpahat jalur-jalur hitam dalam sejarah hidupnya itu sepatutnya segera meletakkan jawatannya sebagai ahli parlimen Rompin bagi memberikan fokus kepada tugasan barunya di sana. Harapan rakyat Malaysia amnya dan pengundi-pengundi Rompin khususnya; beliau akan dapat membentuk dan menjaga adab serta pekerti yang baik di negara orang bagi menjaga maruah dan nama baik negara Malaysia.

Belum tahu apa gula-gula yang akan ditabur di Permatang Pasir. Atau mungkin merebak ke Lenggeng, Kemasek dan Rompin. Strategi pembangunan sudah ditolak rakyat. Polis, FRU, Water Canon, SB semuanya sudah digunakan. Janji-janji manis, sumpah pontianak dan bai'ah undian telah menjadi amalan mereka turun temurun. Dari pentas-pentas ceramah ke lorong-lorong dan teratap usang, janji itu ditabur serancaknya tanpa limit namun BN tetap kalah. Taburan wang dan pengedaran 'envelup' tidak lagi meyakinkan mereka. Kini talian hayat dan kabel oksigen semakin mengucup. Mereka semakin lesu...menghampiri jalan mati. Atau persimpangan yang tertera di kiri dan kanan jalan : "Pergi Jahanam Dengan UMNO...."


Tuesday, August 4, 2009

Kezaliman Yang Semakin Mencengkam Rakyat Malaysia...

Terkepung. Pasrah dengan janji Allah....


Dizalimi. Muga kesabaran dan kecekalan menjadi pakaianmu...


Diganasi. Ya Allah. Sabarkanlah sahabat kami ini dengan kekuatan imannya...


Momentum kebangkitan rakyat jelas sekali menggambarkan angin perubahan yang kian hebat melanda negara. Perubahan kepimpinan yang kini diterajui oleh Najib langsung tidak mempu menghalang arus deras yang bergerak.

Bermula dengan tumbangnya 5 kerajaan negeri dalam PRU 12 yang lalu sehinggalah kepada siri pilihanraya kecil yang bertali arus tanpa henti semuanya merosakkan prestasi dan reputasi UMNO, BN dan kepimpinan mereka. Kecuali Batang Ai yang komited secara membabi buta dengan BN, selebihnya menyepak dan menyiku ke arah BN. Bukan hanya ke arah Pak Lah tapi juga ke dahi Tok Jib. Mahyuddin bagai tidak dipandang oleh rakyat meskipun cuba mengemudi pengundi dengan sekejap berwatak imam, sekejap berimej koboi, sesekali menampilkan mesra rakyat dan kadang-kadang tak tau apa nak dibuat...

PRK Permatang Pasir akan terus menghantui Najib. Bebanan yang pastinya akan digalas oleh timbalannya tidak mungkin mampu mengalihkan laluannya melainkan ke jalan mati. Bagaikan seorang teman yang terhimpit di dinding, FRU menerkam ke arahnya dari segenap penjuru. Dia standby untuk dibelasah. Dia pasrah dengan ketentuan Ilahi. Namun dia ada Allah. Yang menjanjikannya syurga jika ditakdirkan dia gugur syahid. Tetapi BN tidak mungkin begitu. Dia dihimpit oleh amarah rakyat yang membuak. Rakyat akan jatuhkan hukuman mandatori kepada mereka. Menunggu waktu dan tarikh bila ajalnya BN yang akan diumumkan sendiri oleh pengemudinya.

Lantas, inilah masanya untuk kita memulakan urusniaga. Bukan senang untuk meruntuhkan BN lantaran ianya bangunan tua yang agak lama. Foundationnya mungkin kuat meskipun sudah mula mereput. Biarlah kita pastikan runtuhnya itu secara serentak. Menyembah bumi. Biarlah dia belajar bagaimana sakitnya bila berada dibawah. Seorang rakan yang ditekan lehernya dengan lutut ke bumi oleh SB & polis yang tidak berakhlak dan berada itu pasti akan bangkit kembali untuk melihat sekelilingnya. Memandang dan mencari, mengecam dan mengenalpasti SB-SB dan polis-polis yang mengkhianatinya. Pasti terdetik di jiwanya sesuatu yang kita tidak jangkakan.

Begitulah dengan kerajaan BN yang ada. Mereka menunggu masa untuk berhadapan dengan pemangsa yang selalu mereka khianati. Kerajaan yang tidak pernah memohon maaf di atas kesalahan mereka. Kerajaan yang tegak di atas kesombongan, keangkuhan, kezaliman, keceluparan dan sesekali membunuh mangsanya dengan kejam.

Ayuh ! Bersiapsiagalah untuk menghadapi mereka melalui jalan yang kita sepakati....

Rehat Jap... Mengimbau Kenangan Persahabatan

Rehlah Ke Kundasang, Sabah

Keluarga Syeikh Ridzuan Ishak Al Haj
Kota Kinabalu to Taiping


Monday, August 3, 2009

Kenangan Di Balai Polis Bukit Jalil...

Chegu Bad (AMKT PKR) turut hadir memberi sokongan...

Berbual bersama YB Dr. Nasir....
Bersama Seorang Teman (berbaju biru) Yang Isterinya, Menantunya dan empat orang puterinya ditahan di balai berkenaan. Di sebelah kanan ialah Ustaz Wan Shukri Wan Isa
(Ketua Penerangan PAS Kawasan Besut)

Exco Dewan Pemuda PAS Besut, sdr Sharbani turut ditangkap sebelum diheret ke trak polis.
Tahniah kepada beliau dan 5 lagi teman yang diuji dalam himpunan 100, 000 rakyat membantah akta rimba ISA dari terus membelenggu rakyat Malaysia.
"Hidup Hidup Hidup Rakyat, Hancur Hancur Hancur BN"

Tahniah Buat Unit Amal Malaysia.

Akhbar Nanyang Siang Pau, 2 Ogos 2009


Kejayaan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mengerahkan Himpunan 100,000 pada 1 Ogos 2009 di ibu negara dilihat sebagai penyumbang kepada pembinaan matarantai penyuburan gerakan kebangkitan rakyat Malaysia dalam menolak segala kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional terhadap rakyat.

BN yang kini berada di jalan mati terpaksa mencapai apa jua objek yang boleh memanjangkan hayatnya yang semakin mereput. PRU ke 12 membuktikan Felda & undi pos menjadi talian hayat UMNO/BN. Tiba-tiba ketibaan 1 Ogos telah menyaksikan penggredan baru terhadap status PDRM bilamana mereka dikerah untuk bertempur dengan rakyat yang ingin menyuarakan hak mereka bagi menolak akta zalim ISA yang tidak lagi releven untuk dilaksanakan.

Rakyat yang hanya bersenjatakan suara diganasi polis dengan segala produk tempur. Belantannya, gasnya, semburan air berasidnya, tangkapannya dan segala macam kekuatan yang mereka miliki. Nasib rakyat tak ubah bagaikan penderitaan Saidina Bilal Bin Rabah sewaktu diseksa majikannya.

Di sanalah dunia menyaksikan kemunculan tentera merah yang menjadikan diri mereka sebagai perisai dan benteng manusia bagi mengemudi perjalanan rakyat ke Istana Negara. Benar, topi merah bukan lawan mereka tetapi kesabaran dan kekentalan yang mereka miliki mampu menjadi model sebuah briged amal di jalan Allah. Saya yakin jika apa yang dimiliki oleh pihak FRU itu menjadi hiasan dan pakaian mereka, pasti tentera merah lebih berotoriti untuk menjaga keamanan negara. Tetapi rasanya bukan itu maksud adanya mereka.

Biarlah rakyat diberi ruang untuk mengungkapkan ucapan tahniah & syabas buat tentera merah. Dan saya adalah sebahagian daripada mereka. Tahniah buat Unit Amal Malaysia... Semuga amal baktimu diterima Allah.

Sunday, August 2, 2009

Himpunan 100 Ribu Protes ISA : "Menteri KDN & Ketua Polis Negara Mesti Letak Jawatan"Perhimpunan Aman 100 Ribu Rakyat Malaysia pada 1 Ogos 2009 yang perihatin terhadap kezaliman kerajaan Barisan Nasional di bawah akta rimba ISA telah disuraikan dengan ganas oleh pihak polis. Ia adalah operasi terburuk dalam tempuh 25 tahun.Operasi yang dilabel sebagai mengikut prosedur & paiwaian SOP oleh Ketua Polis Negara dalam mengulas tindakan polis itu selayaknya dibakulsampahkan sahaja bahkan 2 pihak atasan mesti mengambil tanggungjawab penuh dalam insiden yang berlaku.

Bayangkan rakyat diarah bersurai sedangkan semua laluan ditutup dengan kebanjiran anggota & trak FRU, water canon dan polis dari pelbagai cawangan yang telah diarah mengepung laluan keluar. Aliran dan laluan keluar untuk menuju ke arah yang satu... istana negara tertutup sepenuhnya. Bomba yang sepatutnya mempunyai SOPnya yang tersendiri turut dilihat bersubahat untuk suply bekalan air kepada pihak berkenaan yang kehabisan bekalan air sewaktu membakar emosi rakyat.

Bayangkan anak-anak yang terkepung bersama ibu dan ayah mereka juga terheret dalam implikasi tindakan ganas polis. Para pengguna jalanraya, peniaga dan pelancong diprovok agar mempersalahkan para demonstrator. Bahkan sebahagian mereka digari ke trak sebelum ditahan dipenjara.

Saya pasti ramai yang bersependapat bahawa tindakan biadap pihak PDRM khususnya anggota FRU akan terus dicela. Solat hajat akan terus dilakukan. Hidup mereka pastinya terdedah kepada pembalasan dan azab Allah. Mereka sering menyakiti rakyat tapi mereka lupa Allah Maha Mendengar rintihan rakyat yang dizalimi. Ingatlah doa golongan teraniaya ini lebih didengari di sisi Allah.

Saya pasti ramai tahanan akan bangkit untuk mendakwa PDRM yang menahan mereka tanpa sebab.

Saya juga pasti bahawa rakyat akan bangkit untuk mendesak perletakan jawatan segera oleh Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara yang akan kita pertanggungjawabkan sepenuhnya dalam operasi ganas tersebut.

Have No choices. They have to resign....