Monday, September 14, 2009

Dr.M - Dihina, Dicela, Dicerca, Diperleceh & Dicarut Teman SeBN

Tiga tahun yang lalu, Dr Mahathir pernah merungut terhadap penghinaan dan sekatan Umno kepadanya.

"Ada yang panggil saya beruk, ada panggil iblis, ini budaya Umno yang baru".
Beliau juga berkata: "Yang itu (sekatan) lebih pelik, lebih menghina saya bahkan jadikan saya pariah dalam Umno. Saya bekas Presiden jadi pariah dalam Umno".

Demikianlah antara kata-kata yang ditujukan kepada Dr. M setelah beliau melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Sejarah bagaikan melupai jasa-jasanya. Tidakkah seawal pemergiannya ia ditangisi oleh rakan-rakannya? Tidakkah ramai yang mencium tangannya di saat dia bertakhta? Wujudkah keberanian golongan penderhaka di zamannya yang separti dengannya? Tidakkah situasi itu menggambarkan betapa sempurnanya Dr. M di kalangan warga UMNO khususnya dan BN amnya.

Namun kini keadaan sudah jauh berubah. Dr. M seolah-olah tiada nilai buat mereka. Dr. M semacam liability yang tidak tertanggung oleh mereka. BN seperti tidak memerlukan orang seperti Dr. M...

Beliau sempat beristerehat buat seketika. Tidak dihamun dan dicerca. Tiba-tiba bila seorang perwakilan berucap di persidangan agung MIC, muncul kembali keberanian perwakilan yang mencadangkan gambar Dr. M dikalungkan dengan selipar. Berdegar-degar suara kemarahannya bagai nak rak. Peluh dingin kembali membasahi Dr.M. Beliau dicarut lagi... Kini giliran anak-anak didik Samy Vellu.

Kemunculan pemimpin-pemimpin UMNO & BN yang marah terhadap MIC kembali memuncak. Macam-macam bahasa yang digunakan. Kasar, kesat dan penuh emosional.

UMNO lupa bahawa merekalah yang mengajar rakan-rakan komponen mereka menjadi kurang ajar terhadap Dr.M.... Mereka lupa bagaimana pemimpin-pemimpin UMNO bertindak kurang ajar terhadap bekas presiden mereka. Apa yang jelas, itulah dia wajah sebenar UMNO.

Namun bila diamati, benarlah kata Dr.M bahawa melayu mudah lupa...

Dan secara peribadinya, saya fikir Dr. M perlu sentiasa bersedia dari sudut emosi dan perasaan, fizikal dan spiritual..... untuk apa?........ untuk terus dicarutkan lagi...