Thursday, October 1, 2009

Menelusuri Warga Muslim Orang Asli & Kemarut Bagan Pinang


Dukacita sebaik menerima berita musibah daripada SUK PAS Kawasan Besut ekoran ribut yang memusnahkan sebahagian kediaman penduduk, saya masih bersama teman-teman seperjuangan yang lain berkubu di Bagan Pinang, Negeri Sembilan ekoran Pilihanraya Kecil yang akan diadakan pada 11 Oktober 2009.

Sebaik selesai berceramah di UPU Teluk Kemang bersama YDP PAS Kemaman dan Pengarah MTD Chukai merangkap Penolong Setiausaha Badan Perhubungan PAS Terengganu dan beberapa teman yang lain, saya bergegas ke Perkampungan Orang Asli, di Jelebu/Jempol bagi mewakili Muslim Care Malaysia (sebuah badan bukan kerajaan - NGO) yang akan meraikan saudara muslim dari kalangan orang asli. 30 keluarga muslim asli diraikan dengan penyampaian sumbangan hasil infak & derma warga muslim yang lain.

Ramai yang terkedu melihat bagaimana kehidupan mereka di tengah-tengah lebih 400 keluarga jiran sekampung mereka yang hidup tanpa sebarang pegangan agama. Mereka bertahan dengan kadar keupayaan masing-masing untuk terus menggalas cabaran aqidah yang semakin menggunung.

Alhamdulillah, berkat usaha dan sumbangan rakan-rakan di luar, mereka turut berkesempatan menikmati kemeriahan Syawal yang ada. Walaupun nun jauh di lubuh hati nurani mereka, hanya Allah yang tahu betapa gelombang jahiliah yang menghimpit setiap urat nadi mereka semata-mata untuk terus kekal bergelar muslim.

Apabila rombongan pimpinan PAS Kawasan Besut yang di ketuai oleh Tuan Haji Hassan Salleh (TYDP), Ustaz Nik Zawawi Salleh (Pengarah JPK), Ustaz Zulkifli Kadir (Ketua Pemuda), Nik Hassan Azmi dan lain-lain turun melawat, menziarahi dan berkongsi emosi dan perasaan penduduk yang ditimpa musibah beberapa hari yang lalu, saya terfikir itulah barangkali sentimental yang mewarnai setiap hari dalam kehidupan teman-teman kita di sini....

Yang pasti, situasi dan kondisi ini jauh berbeda dengan kehidupan masyarakat di Bagan Pinang sekarang. Satu-satunya penempatan masyarakat terkini yang akan dimamah ujian kebendaan dan janji-janji manis golongan oportunis. Apa lagi kedudukan dan lokalitinya yang bersebelahan dengan DUN yang baru mashyurkan dengan gelaran Port Dickson Bandar Tentera Darat.

Aku yakin dengan izin Allah suatu keajaiban lagi akan berlaku di sana.... Melimpasi angka 7 keajiban yang sedia tercipta...


No comments: