Monday, November 9, 2009

Gempa Bumi Yang Menakutkan...

Ceramah Kepada Warga Masyarakat Padang, Sumatera Barat, Indonesia

Kenangan Bersama Dr Hj Mohd Yusof & Haji Abu Samah

Anggota Rombongan Di LCCT Sebelum Berangkat Ke Padang


Pertama kali terasa debaran untuk meninggalkan anak & isteri sewaktu melangkah ke luar negara. Misi Kemanusiaan bersama antara Muslim Care Malaysia & Lajnah Antarabangsa DPP Pusat kali ini menuju ke lembah yang sarat dengan penduduk. Perjalanan ke Indonesia kali ini bagaikan ada yang tak kena. Bimbang kerana di sana Allah takdirkan suatu ujian yang besar untuk rakyat terbanyak. Goncangan bumi bagaikan berakhirnya kehidupan. Mata yang menyaksikan kemusnahan harta benda, bangunan dan muka bumi sekaligus mengingatkan kita kepada betapa agungnya kekuatan Allah.

Mayat yang bergelimpangan, ratusan lagi yang tertimbus, rumah mayat yang sendat, kamar sakit yang sesak ; itulah fenomena di Padang, Sumatera, Indonesia.

Biarpun semua itu telah berlalu, namun mata dan perasaan yang satu ini masih melihat betapa degilnya manusia. Memunggah kehidupan yang sarat dengan kepayahan itu secara semberono tanpa bertanya kepada tuhan, apakah ianya dalam redhaNya atau murkaNya.

Apakah runtuhan Gunung Tigo yang menenggelamkan 3 buah kampung yang sarat dengan penduduk, ditenggelami secara pukal dan pakej oleh Allah sehingga membentuk kawah besar bersebelahannya masih belum menginsafkan manusia? Tidakkah kubur besar yang menimbusi lebih 400 penduduk itu masih membugarkan jiwa manusia terhadap dunia....

Terasa bimbang bila melihat ibadat sepenting solat ditinggal seperti lagaknya manusia tanpa rasa bersalah kini membayangi kehidupan sebahagian masyarakat Padang yang baru ditimpa musibah. Ngeri bila memikirkan gelora yang bergerak di bawah permukaan bumi jika kembali ke permukaan. Namun mereka semacam tidak memikirkan kemurkaan Ilahi. Semuga Allah menghidayatkan mereka dan membugarkan kecintaan mereka terhadap Allah Azzawajalla langsung beramal semahunya mempasrahkan diri dan menghambakan jasad hanya untukNya.
Sepahat kasih mahabbah filLah buat sahabat-sahabat dari Parti Keadilan Sejahtera yang senentiasa bersama meredah keperitan rakyat kepayahan. Layaklah kemenangan untuk mereka lantaran khidmah bakti, mujahadah dan jihad yang menjadi sebahagian daripada kehidupan anggota-anggota jundullah ini. Semuga ianya menjadi pakaian kita bersama....

Allahu Akbar...










No comments: