Thursday, December 3, 2009

Musafir Ke Bumi Syuhada'....

Perbincangan Bersama Naib Presiden MILF

Menyembelih Qurban Di Mindanao

Bertakbir Bersama Anak-Anak Didik MILF

Sukar untuk digambarkan bagaimana perasaan di saat kaki menjejaki Wilayah Selatan Filipina-Mindanao ; bumi yang telah mengorbankan ribuan para syuhada' selain Palestin. Kali pertama saya ke sana ialah pada 16 Nov 2000 bersama Almarhum Dr. Datu Bandira Bin Datu Alang, mantan Pesuruhjaya PAS Sabah dan seorang sahabat Zakaria Abdullah.

Meskipun misi kali ini agak berbeza, namun menjejaki bumi MORO di saat Filipina bercelaru sudah pasti menggamit rasa khuatir khususnya di kalangan teman-teman di Malaysia. Sehari sebelum berangkat ke Manila, Magindanao yang menjadi antara lokasi kunjungan kami telah bermandi darah. 57 orang dibunuh termasuk 12 orang wartawan. Liputan meluas di dada akhbar tempatan meresahkan lagi perasaan mereka.

Sememangnya fokus utama ke Mindanao adalah untuk menumpahkan darah bagi dipersembahkan kepada Allah Azzawajalla betapa pengorbanan nabi Allah Ibrahim dan Ismail melekat kuat di sanubari rakyat Malaysia. Saya terikat dengan amanah Muslim Care dan Jundi Resousess untuk 'menggalas' 12 ekor lembu bersama al akh Ustaz Awang Embong dan Sdr. Khairol (wartawan Harakah). Alhamdulillah ia terlaksana dengan jayanya.

Sepanjang beberapa hari di sana, biarpun terlalu singkat namun berjaya memahat kenangan manis dalam catatan & rentetan perjalanan diary bagi seorang da'ie yang sekerdil saya. Pengalaman berkhutbah di Airport Manila yang tidak pernah terlintas dibenak fikiran dengan kehadiran anggota jamaah bersaksikan malaikatNya, solat waktu berjamaah yang dipandang sinis dan kerutan dahi yang melebar di kalangan anggota keselamatan airport, mengunyah produk HPA...Radix bagi mengalas perut yang menggeroncong hebat beberapa hari, disoalsiasat pihak tentera sewaktu pesawat mendarat di Cotabatu, menyaksikan kehidupan rakyat yang amat dhaif tetapi kental dengan semangat perjuangan sehinggalah kepada beberapa penyaksian menakjubkan di sepanjang musafir.

Biarlah saya panjangkan secebis mutiara kata yang disebutkan oleh As Syeikh Haji Ghazali Jaafar, Naib Presiden MILF atau MORO Islamic Liberation Front sewaktu kami mengunjungi beliau : "Sampaikan salam saya kepada mujahid-mujahid Islam di Malaysia. Tingkatkan hubungan kita dengan Allah. Insya Allah, Malaysia & Filipina adalah negara yang akan bersatu di atas nama Islam. Hanya masa yang akan menentukan...."No comments: